Friday, 19 July 2013

Kongsi Tentang Bahaya Kanser

Kadar peningkatan penyakir kanser meningkat begitu mendadak di negara kita   termasuk juga kadar kematian. Di Malaysia, 45,000 rakyat Malaysia dilaporkan mengidap penyakit kanser setiap tahun. Statistik ini sangat membimbangkan kerana tiga dari empat pesakit kanser gagal diselamatkan atau sembuh. Lima senarai jumlah kes kanser tertingggi ialah kanser payudara, usus, paru-paru, dan serviks.          Terdapat lima jenis kanser paling utama bagi lelaki yang direkod di negara ini ialah kanser usus besar, paru-paru, nasofarinks (belakang rongga hidung bersempadan dengan dasar tengkorak, lelangit dan rongga mulut), prostat dan hati.Sementara bagi pesakit wanita membabitkan kanser payu dara, usus besar, serviks, ovari dan tiroid,
       Walaupun kanser bukan penyakit berjangkit, namun jumlahnya terus bertambah dan menjadi antara 10 punca utama penduduk negara ini dimasukkan ke hospital kerajaan.


Di Malaysia, berdasarkan laporan Pejabat Pendaftaran Kanser Negara yang dikeluarkan pada 2008 mencatatkan jumlah pesakit kanser pada 2003 hingga 2005 ialah sebanyak 67 792 orang. Daripada jumlah tersebut 43.7 peratus (29 596 orang) pesakit lelaki dan 56.3 peratus (38 196 orang) pesakit wanita. Secara purata, setiap tahun sebanyak 35 ribu orang pesakit kanser baharu dikesan di Malaysia.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kanser menjadi penyumbang utama kepada kadar kematian manusia di dunia. Misalnya pada 2007, 7.9 juta kematian atau 13 peratus daripada jumlah kematian manusia di dunia disebabkan oleh penyakit kanser.

WHO juga melaporkan bahawa sebanyak 11.3 juta orang menghidapi kanser pada 2007 di seluruh dunia dan dianggarkan pada 2030 jumlah ini terus meningkat dengan kadar yang cukup pantas, iaitu sebanyak 15.5 juta juta orang bakal menghidap kanser.

Jenis kanser tertinggi yang menyumbang kepada kematian ialah kanser payu dara dan kanser paru-paru. Menurut laporan WHO, setiap tahun sebanyak 1.5 juta kes baharu kanser payu dara dicatatkan di dunia. Jika dihitung dengan lebih terperinci, setiap bulan, 88 512 kes dikesan, setiap hari 2950 kes, setiap jam 122 kes, dan setiap minit dua kes kanser berlaku di seluruh dunia.

         Kanser bukanlah penakit yang berjangkit tetapi ia banyak menyerang kita kerana cara hidup dan pemakanan yang kurang sihat.Apabila kita tidak makanan makanan yang sihat, nutrient tidak dapat disalurkan kepada sel-sel kita yang sihat. Apabila sel-sel badan kita dirosakkan oleh "radikal bebas' cthnya asap rokok yang menyerang paru-paru setiap hari, sel paru-paru jadi rosak. Kita pula tidak membantu dengan tidak memakan makanan yang sihat yang boleh membekalkan nutrient untuk membaiki sel paru-paru yang rosak. Maka ianya akan terus rosak, rosak dan rosak sehinggalah semua sel rosak dan paru-paru tidak berfungsi lagi.

                                                         

Kanser ada banyak bentuk, tetapi secara asasnya ia terjadi apabila sel berkembang secara abnormal. Apa juga sebabnya, ianya bermula apabila sel mula bermutasi dan berkembang secara ganas. Jika ianya dibiarkan dan tidak dihalang oleh antioksidan, sel kanser akan mula menakhluk sel sihat dan mengambil semua nutrien yang ada pada sel sihat.

CARA CECAH KANSER: MENGHALANG SEL YANG ABNORMAL BERKEMBANG DENGAN MENYIHATKAN SEL-SEL SIHAT DENGAN NUTRIENTS YANG CUKUP.

TUGAS KITA! MEMBERIKAN SEL SIHAT KITA MAKANAN NUTRIENT YANG DIPERLUKAN DENGAN MEMAKAN MAKANAN YANG KAYA ZAT, SAYUR-SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN. DAN KALAU TAK SUKA SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN, SUPPLEMEN JADI KEPERLUAN.

Kanser boleh di cegah dengan membuat sedikit perubahan dalam cara hidup kita., Elakkan menghidu asap rokok yang penuh dengan gas carcinogen, makan buah-buahan yang banyak serta sayuran-sayuran segar, mengamalkan senaman yang konsisten  dan mengamalkan supplemen.

  • Menurut kajian, mereka yang mengamalkan Vitamin C dan Vitamin E ( antioksidan) mengurangkan peratusan mengidap risiko kanser kerana antioksidan merupakan palam pencucuh kepada sistem perlindungan badan yang menghalang sel kanser berkembang.Anti oksida merupakan nutrisi yang boleh melindungi sel-sel ini daripada radikal bebas, meningkatkan kesihatan sel secara menyeluruh dan menyediakan perlindungan untuk menentang kerosakan sel-sel.
  • Kajian yang dibuat oleh National Canser Institute, mereka yang mengambil selenium ( selenium terdapat dalam Vitamin E Shaklee) kurang risiko mengidap kanser terutamannya kanser paru-paru, prostate, dan usus.(Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli.Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate.Vitamin E Shaklee lengkap dengan Selenium [as selenium yeast]*)

SUPPLEMEN YANG DICADANGKAN

Vitamin ACE ( Caratomax, Vitamin C dan Vitamin E)
  • ANTIOKSIDAN – diperlukan untuk memerangi radikal bebas dalam tubuh, mencegah kanser
  • MENINGKATKAN FUNGSI METABOLIK TUBUH
  • MENGELAKKAN ATHEROSCLEROSIS – arteri mengeras apabila timbunan kolesterol jahat (LDL. vitamin C merendahkan paras LDL dan menaikkan paras HDL.
  • IMUNITI – meningkatkan imuniti
  • MENYINGKIRKAN TOKSIN
  • MEMELIHARA SEL-SEL
 
VIVIX-Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
INGIN PENJELASAN & PEMBELIAN SILA CONTACT YE:


goodnaturalheal@gmail.com
 http://3.bp.blogspot.com/-4_lUoZ6E69g/UPQiicocOII/AAAAAAAABps/YKvglfIETlc/s1600/sms+or+whstsapp.JPG  Rahimin 012 9522559
Sila la ye..
*Set Trial Pek untuk yang ingin mencuba juga ada.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...