Monday, 8 July 2013

Berkongsi Tentang Keperluan Zink Complex Kepada Lelaki

Kepentingan zinc:

  • Diperlukan untuk pertumbuhan rambut, kuku dan kulit yang sihat.
  • Membantu dalam penyembuhan luka.
  • Meningkatkan imuniti tubuh untuk melawan penyakit dan sel kanser.
  • Menjadi ko-faktor yang penting dalam pelbagai fungsi enzim.
  • Sebagai detox yang mengeluarkan karbon dioksida berlebihan dari tubuh.
  • Menjaga kesihatan kelenjar prostat.
Simptom kekurangan zinc:
  • Hilang selera makan, dan minat terhadap makanan.
  • Jerawat.
  • Keguguran rambut.
  • Kurang deria bau dan rasa.
  • Kuku rapuh dan tanda putih2 pada kuku.
  • Kulit bersisik.
  • Luka lambat sembuh.
  • Jangkitan berulang.
  • Sukar tidur.
  • Masalah kesuburan bagi lelaki.
  • Menjadi terlalu sensitif.
  • Kadar kolesterol yang tinggi.


sepertimana yang kita tahu zink juga terdapat dalam makan 

Berikut adalah daftar makanan yang banyak mengandung zinc:
1. Daging
Tiga-ons daging  menyediakan sekitar 40 persen atau lebih zinc dari dosis harian yang direkomendasikan. Daging yang dimaksud termasuk diantaranya adalah daging panggang, iga, dan daging rebus.
Sedangkan daging yang menyediakan 25-39 persen dari dosis harian adalah daging sapi, tulang rusuk, steak, daging domba, bahu panggang, dan lidah.
Ayam, ham, daging babi, dan kalkun setidaknya menyediakan sekitar 10 persen dari dosis harian zinc yang direkomendasikan.
2. Makanan Laut (Seafood)
Tiram merupakan sumber makanan yang mengandung zinc paling tinggi. Seafood lain menyediakan setidaknya 10 persen per tiga ons termasuk kerang, lobster, ikan, dan daging kepiting.
Zinc sering hilang selama proses memasak. Untuk mempertahankan kandungan zinc, masak makanan dengan air sesedikit mungkin dan dalam waktu sesingkat mungkin.
3. Produk Susu
Beberapa makanan dari produk susu merupakan sumber zinc yang baik. Delapan ons yogurt dan 1/2 cangkir keju ricotta mengandung setidaknya 10 persen dari jumlah harian yang disarankan.
Keju Swiss, keju Gouda, dan susu juga mengandung zinc.
4. Biji-bijian dan Kacang-kacangan
Tepung gandum utuh merupakan sumber zinc yang baik. Sereal kering yang telah difortifikasi biasanya berisi setidaknya 10 persen zinc dari jumlah yang direkomendasikan.
Biji Labu, kacang almond, kacang mete, dan biji bunga matahari merupakan sumber zinc yang juga baik.
Meskipun zinc yang ditemukan di kacang-kacangan tidak seperti yang ditemukan dalam daging, kacang-kacangan masih menyediakan jumlah yang cukup dan merupakan sumber zinc yang penting terutama untuk vegetarian.
Pilihan sumber zinc yang baik dari kacang-kacangan adalah black eyed peas, kacang lima, kacang pinto, kacang kedelai, tempe, dan tahu
tapi maklumlah orang kita sekarang ni jarang ambik betul2 zink dalam makan sebab kadang2 faktor kekangan masa dan juga lain lain 

Sila hubungi untuk pertanyaan atau pesanan

1. PM Facebook : Rahimin_mohamed

goodnaturalheal@gmail.com
 http://3.bp.blogspot.com/-4_lUoZ6E69g/UPQiicocOII/AAAAAAAABps/YKvglfIETlc/s1600/sms+or+whstsapp.JPG  Rahimin 012 9522559
Sila la ye..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...